MEMBRAN PÅ BAD OG   VÅTROM

  DET VIKTIGE TETTESJ IKTET

MEMBRAN

Det er vel ingen andre rom det knytter seg så mye usikkerhet rundt ved et boligkjøp som bad og våtrom – og med god grunn. 


De fleste lekkasjer og fuktskader som oppstår på våtrom skyldes utett membran samt manglende fall mot sluk. Mest vanlig er fuktskader som skyldes utettheter rundt gjennomføringer i gulv og vegg (sluk og rør). Fuktskader som skyldes utett membran dekkes ikke av boligforsikringen, og skjulte feil og mangler på våtrom blir med andre ord fort en kostbar affære.

Membran er en av de viktigste komponentene når du skal pusse opp eller legge nytt baderom. Fliser og fuger i seg selv er ikke tette, og en riktig lagt membran er nødvendig for at vann ikke skal kunne trenge inn i gulv og vegger. De feste vannlekkasjer skyldes at membran ikke er tett, noe som enten er forårsaket av dårlig utført arbeid, eller skader påført i ettertid.
Membranen skal dekke hele gulvet, samt minst 15 cm opp på veggen, inkludert bak servant og i dusj sonen. Det er et omfattende arbeid a legge membran, og det krever derfor riktig verktøy og kompetanse. Våre erfarne medarbeidere har høy kompetanse på membran, slik at du kan være trygg på at jobben blir ufort solid og i henhold til våtroms normen.

Når man pusser opp et bad/våtrom er det derfor ekstremt viktig at man benytter et firma som dokumenterer alle arbeider med bilder gjennom hele byggeprosessen. Da blir det enkelt å bevise at badet er bygget forskriftsmessig ved et evt. salg senere.



For å oppfylle kravene i Byggebransjens Våtromsnorm skal arbeid med membran utføres av godkjent personell.

Ordliste som kan være nyttig (oppdatert i 2024)


  • Smøremembran: En type flytende membran som brukes til vanntetting i våtrom. Den påføres som en tykk væske direkte på underlaget, som vegger og gulv, og herder til en elastisk, vanntett film. Denne membranen er ideell under fliser for å hindre vanninntrengning og er lett å påføre i hjørner og rundt rørgjennomføringer.

  • Foliemembran: En forhåndslaget, arkbasert membran, oftest laget av PVC, TPO, eller lignende materialer. Denne membranen rulles ut og limes eller mekanisk festes til underlaget, og brukes for å skape en vanntett barriere under fliser eller andre overflatebelegg. Den er spesielt effektiv i våtsoner på grunn av sin høye motstand mot vann.

  • Sveisemembran: En robust membran som krever sveiseteknikk for installasjon. Denne typen membran er vanlig i større, industrielle eller kommersielle applikasjoner, og installasjonen involverer å sveise sammen overlappende deler for å skape en kontinuerlig, vannfast overflate. Sveisemembranen krever spesialutstyr og teknisk ekspertise for korrekt installasjon.

  • Tettebånd eller membranbånd: Dette er spesiallagde bånd som brukes til å forsegle og vanntette overganger, hjørner, og skjøter i våtrom. De brukes ofte i kombinasjon med andre typer membraner for å sikre total vanntetthet, spesielt i områder som er utsatt for mye bevegelse eller der materialer møtes.

  • Rør-mansjetter: Dette er vanntette forseglinger designet for å omslutte rørgjennomføringer i våtrom. De sikrer at stedene der rør går gjennom membranen forblir vanntette, og er avgjørende for å forhindre lekkasjer rundt rør.

  • Våtromsplater: Disse er spesielt utviklede plater som brukes som underlag for fliser i våtrom. De er vanntette og motstandsdyktige mot fuktighet, og gir en solid og stabil overflate for flislegging. Disse platene er et godt alternativ til tradisjonell gips i fuktige områder.

  • Baderomsplater med membran: Dette er en type våtromsplater som kommer med en forhåndsinstallert membran. De tilbyr en raskere og enklere installasjon sammenlignet med å legge separat membran, ettersom membranen allerede er integrert i platen.

  • Våtromsmaling: En spesiell type maling designet for bruk i våtrom. Denne malingen er vanntett og muggresistent, noe som gjør den ideell for bruk på overflater i våtrom, som vegger og tak.Våtromsmalinger et godt alternativ for områder som ikke utsettes for direkte vannstråler, men som fortsatt krever beskyttelse mot fuktighet.
unsplash